Krásy japonské kuchyně

Krásy japonské kuchyně


Japonská kuchyně získala na velké popularitě. Mnoho lidí si pod japonskou kuchyní představí pouze sushi nebo nudle, ale autentická japonská kuchyně toho v sobě skrývá daleko více. Tradiční japonská kuchyně se vyvíjela po celé roky. Je ovlivněna dalšími asijskými kuchyněmi, zejména čínskou. Japonci velmi dbají na čerstvost surovin a na to, aby co nejvíce využívali sezónní suroviny. Na jaře například hodně využívají bambusových výhonků, na podzim najdete v kuchyni hojně zastoupené kaštany a když je sezóna rybolovu, můžete tu ochutnat ty nejlepší čerstvé ryby.

Nikoho nepřekvapí, že naprostým základem japonské kuchyně je dušená bílá rýže. Ta se považuje za základní jídlo a všechny ostatní složky jsou spíše přílohy. K bílé rýži se často servíruje miso polévka. Další suroviny tvoří zelenina, ať už čerstvá, nakládaná, či jinak upravovaná a také maso a ryby.

sushi

Jako protein se dnes v Japonsku využívají hlavně ryby. Je to i proto, že se jedná o ostrovní stát. Konzumuje se samozřejmě i jiné maso, zejména drůbež. Červené maso se zde jí v menším množství, do 19. století zde dokonce platil zákaz konzumace červeného masa. Japonská kuchyně nepoužívá příliš oleje, proto je považována za zdravou kuchyni. Výjimkou představuje smažení, kdy se připravují suroviny například v tempuře, což je tradiční japonské těstíčko. K dochucování používají velké množství sójové omáčky, saké, ocet, sůl nebo rýžové víno. Mezi další koření, které zde často najdeme řadíme rybí omáčku, zázvor, perilu křovitou nebo wasabi.

tempura

Ač můžete čekat přesný opak, pravdou je, že vegetariánské jídlo zde potkáte zřídka. I čistě zeleninová jídla jsou totiž připravované v masových vývarech, čímž se vytrácí vegetariánský aspekt. Chcete se i vy naučit vařit autentickou japonskou kuchyni? Není nic jednoduššího! Můžete si zakoupit jednu z kuchařek, které jsou dostupné na českém trhu, nebo si najít na YouTube spoustu receptů s podrobným návodem. Můžete si je dokonce stáhnout pomocí downloader YouTube a pouštět si je třeba současně s vařením.

Previous post Plot odradí zloděje
Next post Kvalitní obuv i na doma